Lærer

Miljøagenter

Live og Stella

Vi møter Live Odland (12) og Stella Ingeborg Lie-Stenersen (12) ved Gjersenga badeplass i Nordre Follo, ikke langt fra Ski, der jentene bor. Begge jentene er aktive i Miljøagentene i Ski.

I dag skal Miljøagentene magnetfiske på den populærere badeplassen. De har fått hjelp av lokale, erfarne magnetfiskere som har tatt med seg noen kraftige magneter de skal bruke for å se om de kan finne ting på bunnen av sjøen som ikke hører hjemme der. Jentene er spente og løper av gårde ned til stranda så fort de får utdelt en magnet. På kort tid har rundt 15 miljøagenter fordelt seg utover badeplassen og det høres jevnlige plask fra magneter som treffer vannet langs hele sjøkanten, etterfulgt av ivrige rop hver gang noen får «fangst».

Live har vært opptatt av klima og miljø siden hun var liten, men hun har vært aktivt engasjert i 3-4 år. Høsten 2022 startet hun og moren lokallaget Miljøagentene i Ski. Stella har hørt Live holde foredrag om Miljøagentene på skolen og blitt inspirert av hennes engasjement. Nå har hun vært medlem i omtrent et halvt år. Live er leder i Miljøagentene Ski og Stella er nylig blitt nestleder.

Lokallaget møtes omtrent en gang i måneden. På disse møtene gjennomfører de miljørelaterte aktiviteter som søppelplukking eller lærer om klimaendringer, i tillegg til å ha det sosialt og gøy sammen. De vektlegger at det skal være hyggelig og sosialt i gruppa, og at Miljøagentene skal være et inkluderende og godt sted å være. De fokuserer på at alle skal føle seg velkomne og at de skal skape godt samhold og vennskap i gruppen. I dag blir det for eksempel felles grilling og lek når magnetfiskingen er over.

I tillegg til de felles møtene deltar jentene også på styremøter. Her får de delta i diskusjoner om kommende aktiviteter, lage budsjetter og søke om midler. For noen uker siden møtte de ordføreren i Ski og stilte henne spørsmål om blant annet den manglende tilgjengeligheten av søppelbøtter rundt om i byen og muligheten for Miljøagentene til å levere søppel gratis på gjenvinningsstasjonen. Her håper de på å få til en avtale med kommune om henting av søppelet slik at Miljøagentene ikke må bruke penger på å kaste avfallet de samler. Selv om de ikke fikk svar på alt de lurte på, satte de pris på var at ordføreren lovet at kommunen skulle bli med Miljøagentene på søppelplukking en dag.

 

Hva er det morsomste dere har gjort som miljøagenter?

Stella synes at dagens magnetfiske er det morsomste hun har vært med på så langt. Live synes Miljøagentleiren om sommeren er det morsomste, og Stella sier hun gleder seg til hun også skal være med på leir. Det mest spennende Live har gjort som Miljøagent, er nok å holde et innlegg på Natur og ungdoms landsmøte nylig. Der etterspurte hun et tettere samarbeid mellom Miljøagentene og Natur og ungdom. Det er nemlig sånn at Miljøagentene er en organisasjon for barn og ungdom fra 0-15 år. Når Miljøagenter fyller 15, er Natur og ungdom et naturlig neste stopp for mange av dem. Derfor synes Live at det ville være lurt om de jobbet enda tettere sammen. Selv om hun syntes det var skummelt å holde et innlegg foran så mange ungdommer, fikk hun mange positive tilbakemeldinger etterpå.

Hva er deres beste tips for en mer klimavennlig hverdag?

 

  • Ha med handlenett på butikken, eller gjenbruke handleposer.
  • Ikke kaste søppel på bakken selv, og gjerne plukke opp søppel du finner på bakken. Ha med en liten pose i lomma, så har du alltid et sted å legge søppelet, om du ikke finner en søppelkasse i nærheten.
  • «Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt!»

 

I dag endte de opp med en betydelig mengde metallavfall. Nå kan badegjestene på Gjersenga nyte sommeren uten å bekymre seg for å tråkke på fiskekroker, spiker og metallbiter i strandsonen. Takket være Miljøagentene er Gjersenga nå ryddet og klar for sommersesongen!

«Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt!»