Lærer

Tørke i Kenya

Ekapolon, 75 år

Ekapolon Ngasike er 75 år gammel og bor i landsbyen Kaitakapel i Turkana i Kenya. Hun er eldst i en familie på 9 personer. "Livet er hardt. Vi har ikke spist på fire dager."

Livet er tøft. Solen skinner sterkt. Dette er veldig vanskelig for familien vår. Tørken har herjet i nesten tre år, og vi flyttet hit da vi mistet dyrene våre. Vi spiser ville frukter fra palmetrærne. Dette er det vi overlever på, men det kan ikke redde oss. Det gir magen noe å jobbe med, men det metter oss ikke.

Jeg var en stor kvinne, men se på armringene mine nå. Etter at dyrene våre døde, har jeg blitt mindre og mindre. Livet var bra da vi hadde mat, kjøtt og melk. Før denne tørken hadde vi ingen problemer. Men nå er det ikke bra.

Dette er den verste tørken jeg har opplevd. Jeg hadde 300 husdyr, men i løpet av tørken mistet jeg de fleste av dem. Jeg har bare fire igjen. Se på skinnet fra de døde. Jeg samlet skinnet for å bruke som sovematter. De fire gjenværende geitene er ikke i god form og vil ikke leve mer enn en måned. I denne landsbyen trenger vi mat. Ingen her kan tenke lenger enn på mat akkurat nå, forteller hun. 

Fire regnsesonger har sviktet, og det er spådd at også den femte påfølgende regnsesongen vil svikte, og etterlate millioner av mennesker uten tilgang til mat, vann og husdyr. Kenyas Røde Kors, sammen med sine partnere, arbeider for å hjelpe samfunn rammet av alvorlig og langvarig tørke. Turkana er en av de hardest rammede områdene i Kenya, der mange har mistet husdyrene sine, tilgangen til rent vann og sliter med å finne sitt neste måltid.

(Foto: Olav A. Saltbones/Norges Røde Kors)